Germany | Finland | Saint Petersburg | Drive

Пам’ятка «Що робити, якщо дитина пропала»

Думка про те, що дитина може втекти з дому, бути викраденою або просто загубитися призводить будь-якого батька в паніку. Але це реальність, і з нею треба боротися.

Лише на секунду уявіть, що Ваш дитина пропала. Ваша реакція - стрес, істерика, жах, Ви не знаєте що робити, куди бігти, кого кликати на допомогу. Всі спроби знайти дитину самостійно виявилися марні, і ось вже здається, що ніщо Вам не допоможе. Головне, що Ви повинні зробити - це ні в якому разі не втрачати надію і не піддаватися паніці. Ваша першочергова задача - знайти дитину. Для цього потрібно спочатку проаналізувати ситуацію. Давайте розглянемо кілька випадків.

Перший випадок - це втеча дитини з дому. В першу чергу необхідно з'ясувати причину втечі. Найчастіше з'ясовується, що дитина втекла з-за неуваги до нього близьких. Крім того, одна з поширених причин втечі дітей з благополучних сімей - надмірні навантаження. Ще два популярних мотиви - це нудьга і суворі звичаї родини. Слід уважно переглянути ваші взаємини і з дитиною і з іншими членами родини. Наскільки відчувається душевне тепло у вашому будинку, чи тягне членів сім'ї додому після роботи або навчання. Якщо ні, то пора вжити заходів! Потрібно пам'ятати, що ваша дитина - самостійна особистість, яка має право на свою думку, на свободу дій і несе певну відповідальність за свої проступки. Довіряйте своїй дитині, і тоді у неї не буде приводу покидати рідну домівку.

Тепер поговоримо про ту ситуацію, коли дитина загубилася. На жаль, такі випадки настільки часто зустрічаються, що їх просто неможливо обійти стороною. Необхідно терміново зібрати всю можливу інформацію про останнє місце знаходження дитини. Зв'язатися з рідними, друзями, з усіма, хто може, чимось допомогти. Найкраще починати пошуки одразу ж, як тільки Ваша дитина затрималася більше години і почати з того, що обдзвонити всіх знайомих і рідних, до кого могла піти дитина. Але дзвонити треба не з домашнього телефону,тому що на нього могла б подзвонити сама дитина або надійшло б повідомлення про нещасний випадок. І якщо Ваша дитина досі не повернулася, і по всіх телефонах Вам відповіли негативно, залиште одну людину чергувати на телефоні і йдіть в міліцію із заявою про зникнення дитини та проханням почати пошуки негайно. До заяви ви докладаєте фотографії, зроблені незадовго до зникнення, а в самій заяві вказуєте зріст, вагу, особливі прикмети. Якщо ви все ж втратили свою дитину, а потім знайшли, то не лайте її. Повірте, вона налякана, не менше вас. Спочатку вдвох заспокойтеся, а потім в спокійній бесіді з'ясуйте, що послужило причиною такої ситуації, де ви і малюк допустили помилку, і як уникнути її в майбутньому.

І третій і, мабуть, найстрашніший випадок - викрадення дитини. Перш за все, вам слід звернутися до органів правопорядку. І не важливо, хто скоїв викрадення: колишній чоловік з метою залишити у себе сина чи дочку, або невідомі злочинці, що переслідували мету отримати викуп. Повірте: в міліції працюють досвідчені люди, вони вже стикалися з такими ситуаціями, а тому можуть прийняти здорове і об'єктивне рішення про те, що робити далі. Але припиняти самостійні дії з пошуку своєї дитини і поверненню її додому не варто. Ведіть, якщо це можливо, переговори з колишнім чоловіком (дружиною), з викрадачами. Дотримуйтесь спокою, не піддавайтеся паніці. Пам'ятайте, будь-яка невірна дія з вашого боку може заподіяти шкоду вашій дитині.

Звертаємо Вашу увагу на те, що крім правоохоронних органів, куди батьки спрямовуються в першу чергу, до пошуків можна залучити волонтерів - це люди, яким не байдужа доля дітей, що загубилися, і готові у міру сил надавати допомогу в пошукових заходах на добровільній основі, багато хто з них здатні здійснювати потужну інформаційну підтримку за допомогою мережі Інтернет та шляхом розповсюдження орієнтувань на дитину, що загубилась. Діяльність волонтерів не може цілком замінити роботу спеціальних служб, але в їх силах посприяти слідству. Через великий обсяг роботи поліція часто не може виділити достатню кількість співробітників для обробки великих територій, якщо, приміром, є ймовірність того, що дитина загубилася в лісовому масиві. У цій ситуації участь волонтерів, що орієнтуються в лісі, може принести реальну користь. Крім того, волонтери можуть розмістити орієнтування на дитину в місцях скупчення населення, в тих районах міста та сільських поселень, де це необхідно. Це допомагає оповістити про пошуки максимальну кількість людей, що має велике значення, адже, часом, навіть найменша зачіпка здатна вивести на слід зниклої дитини. Волонтери не байдужі до чужого горя і зроблять все, що від них залежить, щоб допомогти знайти загубленого малюка.

Якщо Ваша дитина зникла - не впадайте у відчай і пам'ятайте, що Ви не одні і що навколо є люди, які не проходять повз чужу біду і завжди готові зробити все, що в їх силах, щоб якомога швидше повернути малюка додому.