Germany | Finland | Saint Petersburg | Drive

Пам'ятка для навчальних закладів про дію психотропної речовини «закису азоту».

 В України з’явилась нова залежність від психотропної речовини - закису азоту, продавці цієї отрути дали назву «звеселяючий газ». На всіляких сайтах пропонують купити собі і своїм друзям «гарний настрій і заразливий сміх». Крім того, переконують: «закис азоту» абсолютно нешкідлива. Мовляв - це речовина не входить в список психотропних і наркотичних.

 В США та в деяких країнах Європи заборонено продаж та розповсюдження газу «закису азоту». У Великобританії 17-лений підліток помер від звеселяючого газу, пролежавши чотири місяці в комі. Після цього випадку на туманному Альбіоні вирішили заборонити вільний продаж закису азоту.

 Закис азоту - один з компонентів анестезії. Якщо концентрація закису азоту буде вище норми, то в мозок перестане надходити кисень і наслідки можуть бути найсумніші.

 Інформація про дію закису азоту як «звеселяючого» газу розповсюджується зі швидкістю світла: інтернет, поштові скриньки, на стовпах біля шкіл, дитячих садків, ліцеїв, інститутів.

 Після вживання закису азоту через півхвилини після вдихання спостерігається приплив сил, збудження, за яким слідує стан наркотичного одурманення, ейфорії. Правда, через 2-3 хвилини ці відчуття зникають, і для підтримки ефекту токсикомани змушені багаторазово повторювати процедуру вдихання газу або взагалі безперервно дихати їм.

 Підступність закису азоту в тому, що вона швидко «видавлює» кисень з легень, повністю заповнюючи їх альвеоли, ніж зупиняє насичення крові киснем. Паралельно вона діє на дихальний центр, виводячи його з ладу. В результаті кисневого голодування мозку у токсикомана спостерігається затьмарення свідомості, стрімко розвиваються галюцинації, спостерігається гостра серцева недостатність. На заключному етапі гострого отруєння, якщо закис азоту продовжує надходити в легені, починаються судоми і настає смерть.

 Тому вживання закису азоту смертельно небезпечно для психічного та фізичного здоров’я дитини.

            

 

ДрукE-mail